Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Retro smink

A tincsesre összeragadt szempillák bénák, kivéve, ha direkt ilyenre készítjük. Simán készíthetjük, ugyanis a hetvenes évek sminkje megint divatos. Kicsit azért csaltunk.

Szép egyenletes, világos, alapozással indított, majd jött a púder, hogy matt legyen. Három-négy évtizeddel ezelőtt a sminkesek még nem ismerték a csillogást, metálfényt, minden matt volt. Ennek megfelelően a pirosítóból is matt árnyalat került modellünk járom- és szemöldökcsontjára, valamint a szemöldök alá.Akkoriban még nem volt nagy választék a pirosítók színéből sem, a rózsás és narancsos árnyalat volt az egyeduralkodó, a ma annyira menő bronzos színeket még nem használták, így sminkesünk is egy rózsás pírt tett fel.

A hetvenes években a csajok szemöldöke vékonyra volt szedve és határozott vonala volt, ebben sminkesünk is követi az akkori divatot. Az akkori kerek, köríves szemöldököt viszont inkább nem reprodukálta, mert az ma már nagyon bután nézne ki, tehát maradt, a mostani divat szerinti, szögletesebb forma.

Sötét, szürkésbarna, matt színnel tette hangsúlyosabbá és még jobban kiemelte a szemöldök alá felvitt világos színű festékkel. Ebből egyébként bőven került a belső szemzugba is, hogy a közel ülő szemek optikailag távolabb kerüljenek egymástól.

A szemfestésnél nem variált sokat a színekkel, kéket használt kékkel. Retro sminkhez az élénk, azúros, világoskék árnyalatot válasszunk, ez anyukánk idejében is menő volt, és még most is az. Bár pont ez az a szín, ami az elbaltázott sminkek szinte állandó velejárója, mi is festettünk már ilyet elrettentésül.

Mielőtt még a kék szemceruzába belekapaszkodnánk, az alsó szempillák alatt, belül húzzuk ki a szemet világos ceruzával, ezáltal lesznek hatalmas, csodálkozó szemeink. Borsasminkes hússzínű ceruzát használt. Ezután a világoskék szemceruzával alul-felül körberajzolta a szemet a szempillák tövénél, de nem állt meg, a felső szemhéjat tovább színezte ezzel a ceruzával, majd fülpucoló pálcikával satírozta egyenletesre.Ezután a szempillák tövét tovább hangsúlyozta egy árnyalattal sötétebb színű szintén kék szemceruzával. És ez még mindig csak az alap, erre pakolta a színben passzoló kék szemfestéket.

Eláruljuk, hogy a kék szemfestés nem teljesen korhű, a matt hatás helyett  sminkesünk a mai trendekhez igazodva csillogó kék színeket használt. A szem sarkánál szép sarkosan festette, hogy már a szemfestékkel megadja azt a macskás ívet, amit majd a tus is követni fog.

A tus ezúttal nem a tipikus cicás, felfelé kanyarított ívben került a pillák fölé, hanem inkább egyenes vonalú. A szem sarkánál épp egy leheletnyivel kijjebb húzta sminkesünk a vonalat, ettől modellünknek szúrós tekintete lett, de ezt ellensúlyozták a tincses szempillák.A hatvanas évek extra vékony angol szupermodellje, Twiggy hozta divatba a tincses szempillákat, amitől, olyan bájos - hogy azt ne mondjam, bamba - tekintete volt, mint egy porcelánbabának.

Ahhoz, hogy ilyen szempillánk legyen, először is jó sok szempillafestékre, kiváló kézügyességre és nem mellesleg a pislogási reflex teljes hiányára van szükségünk. Ugyanis a trükk, hogy a vastagon befestett szempillákat apró tincsenként összenyomjuk egy szemöldökcsipesszel, esetleg még ujjainkkal is összepödörhetjük. Ja, és az egész műveletet még gyorsan is kell csinálni, mert csak addig ragad, amíg meg nem szárad. Tudjuk, hogy melós, de a végeredmény ettől lesz igazán retrós.A rúzsválasztásnál viszont  már inkább a mai divatot kövessük. Ha 1973-at írnánk, a székben Barbara Streisand ülne, és az Ilyenek voltunk sminkese festené, akkor biztos, hogy élénk narancssárga rúzs kerülne a művésznő szájára. Mi azonban, 2009-ben már inkább azt a nézetet valljuk, hogy feltűnőre festett szemekhez már visszafogottabb rúzs dukál. Ennek megfelelően  mályva rózsaszín rúzzsal és szájfénnyel fejezzük be a retro sminket.
 

forrás:www.borsa.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.