Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Napozás alapszabályai

http://www.aranyoldalak.hu/media/articles/images/AranyOldalak_egeszseg/jobbanapozas1.jpg

A nyár közeledtével, már a tavaszi napsütésre való tekintettel érdemes újra felfrissíteni a napozás szabályairól szerzett ismereteinket. Bőrgyógyász szakorvosoktól kértünk tanácsot, hogyan lehet védekezni a napégés ellen, illetve ha már megtörtént a baj, akkor milyen módszerekkel tudjuk gyulladt bőrünket megnyugtatni.

A hosszú hideg hónapok után mindenki nagy lendülettel veti bele magát a korai nyár és napsütés örömeibe. Azt azonban tudnunk kell, hogy a tavaszi napsugarak is okozhatnak bőrpirosodást, leégést, ezért nagyon fontos, hogy már most használjuk a bőrünk védelmére szolgáló fényvédő szereket.

Ahhoz, hogy igazán élvezni tudjuk a napozást, be kell tartanunk néhány egyszerű szabályt. Első és legfontosabb, hogy tisztában legyünk bőrtípusunkkal! A megfelelő faktorszámú fényvédőkrém kiválasztásánál, a napsugárzás erőssége mellett ez is egy döntő szempont. Ügyelnünk kell továbbá a fokozatosságra. A napon töltött időt a bőrtípusunknak megfelelően napról-napra növeljük. Ne tartózkodjunk a napon 11 és 15 óra között, hiszen akkor a legerősebb az UV sugárzás, nagyszámú anyajegy esetén pedig különösen ügyeljünk a fényvédelemre.

A napvédelemre azonban már reggel is érdemes gondolnod! A reggeli frissítő zuhanyozás után mindenképpen fontos, hogy az arcodat fényvédőfaktort tartalmazó arckrémmel kend be! Hiszen az erős napsugárzás nemcsak akkor veszélyes, ha a strandon bronzosítod bőrödet, de még munkába menet is könnyen leéghet, kipirulhat a bőröd. Olyan krémet szerezz be, mely véd a káros sugarak ellen, de egyben hidratál is. Sokkal nagyobb problémát okozhatsz, ha ezt nem tartod be, mivel akár öt perc alatt is ajándékba kaphatod a kis piros foltokat.

Ha hétvégenként már barnulni akarsz májusban is, akkor se felejtsd el, hogy legalább fél órával a napozás megkezdése előtt kend be magad a megfelelő faktorszámú krémmel, hiszen a megfelelő védelmet csak így érheted el! Figyelj arra is, hogy a napozás során többször is kend be magad a krémmel és este pedig mindenképpen juttass a bőrödre nyugtató hatású napozás utáni testápolót!


A napégésnek különböző fokozatai vannak. Enyhébb eset, a napozást követő 1-2 órában jelentkező bőrpír, amely nem más, mint a bőr gyulladása. Ezen tünetek csillapíthatók krémekkel, és bőrnyugtató készítményekkel, például körömvirág krémmel. Súlyosabb esetben akár másodfokú égéshez hasonló tünetek is jelentkezhetnek. Amennyiben hólyagok keletkeznek a leégett területen, mindenképp forduljunk orvoshoz. Ne felejtsük el, hogy a napégés növeli a bőr rosszindulatú daganatának, a melanoma kialakulásának a kockázatát is.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.